Content marketing 2014 

Content marketing je zasigurno najveći buzzword u 2013. godini, a za to je uglavnom zaslužan Google, jer je “natjerao” vlasnike stranica da napokon se okrenu auditoriju ili potencijalnim kupcima, da im ponude nešto vrijedno, a oni će onda se zahvaliti angažmanom u socijalnim medijima ili čak nekim linkom. Međutim nije sve zlato, što sja … Ali prvo da vidimo

Šta je content marketing?

Content marketing je marketing tehnika, koja sa korisnim, savjetodavnim ili zabavnim sadržajem, privlači pažnju ciljnog korisnika, u svrhu da korisnika pridobije ili zadrži kao kupca.

 

Dakle, da bi neki sadržaj mogli nazvati content marketingom, sadržaj treba biti:

  • korisan, savjetodavan ili zabavan
  • privlačan i zadržati korisnika
  • osmišljen za određenu ciljnu grupu
  • imati potencijal da korisnika pretvori u kupca ili postojećeg kupca još više poveže sa svojim brendom

Microsoft ciljna grupa

Definicija ciljne grupe

Ono što na prvi pogled izgleda kao jednostavno, ispostavlja se kao jedan jako dugotrajan i kompleksan zadatak – osmišljavanje ciljne grupe. Taj korak se ne bi trebao preskočiti, a postoji više metoda kako se ciljna grupa definiše. O tome ćemo napisati zaseban članak, ali definicija ciljne grupe je nužna najviše zbog jasnijeg pristupa i kreiranju sadržaja, kao i analizi rezultata. Uzmimo jedan primjer:

Neki web shop prodaje muške satove isključivo na teritoriji Srbije. Kreirajući sadržaj, a kasnije i marketing kampanju za taj sadržaj, mora voditi računa da primarno privlači pažnju stituiranih muškaraca iz Srbije, a zaobiđe žene, kao i stanovnike ostalih balkanskih zemalja. Međutim kako god da se osmisli marketing kampanja, opet će doći posjetioci koji nisu iz ciljne grupe, ali se njihove posjete ne trebaju uzeti u razmatranje prilikom analize rezultata, pa makar takvi korisnici konvertovali u kupce. Naravno, odmah možemo reći da ovakva definicija ciljne grupe ne bi bila perfektna za ovaj web shop, jer žene mogu kupiti nešto muškarcima, a također i dijaspora pokloniti nešto rodbini u Srbiji.

Zastarjele content marketing metode

Da, one zaista postoje. Sa stanovišta Google-a on smatra da infografike ne nude kvalitet za koji se dugo mislilo da je izrazito velik, jer se infografike mogu “štancati”, te je pretraživačima teško suditi o njihovoj kvaliteti, jer ne mogu analizirati sadržaj. Sa stanovišta korisnika, slika kao medij gubi na popularnosti unutar sadržaja, ali ne unutar socijalnih medija.

novak

Primjer domaćeg content marketinga

Trenutno se za content marketing na domaćim prostorima u glavnom vezuju odlični blog postovi i smiješni klipovi. Netokracija je objavila nedavno uspješnu priču firme POS Sector, koji su uz izuzetno informativne blog članke uspjeli da dođu do svoje jasno definisane ciljne grupe i zaista povećaju prodaju na taj način. Što se tiče 2013. godine sasvim je bilo dovoljno tekstualno i sa kojom informativnom slikicom privuči i zadržati pažnju, međutim tekst kao “eyecatcher” i content marketing smislu već za ovu godinu previđaju blagu marginalizaciju.

Kako raditi content marketing u 2014. godini?

Citirat ću pet content marketing stručnjaka svjetskog ranga i boldirati ono što mislim da će i na domaćem tržištu biti jako bitno. Savjetujem vam da se upišete u naš newsletter i skinete PDF sa preko 50 citata tj. predviđanja od content marketing eksperta, od kojih su mnogi vrijedni štampanja na papiru. Oko mene vise na zidu i svakodnevno me podsjećaju i podižu mi rejting nivo.

Julie Fleischer (@jfly) predviđa:

2014 će biti godina kratkih zvukova, pogleda i pokreta .. gif-ova, vine i instagram videosi će pružati veću gledanost i povezanost nego forme dužeg karaktera. Marketing agencije će se tačmičiti ko može ispričati nakraće priče sa najvećim utjecajem. Korisnici će biti šarmirani dok njihova pažnja će i dalje opadati.

 

Robert Rose (@Robert_Rose) predviđa:

Strategije koje stoje iza plaćenog, autorskog i zarađenog sadržaja će se sve više spajati i u 2014 će firme konačno početi proaktivno i formalno stvarati internu organizaciju za menadžment strategija content marketinga.

 

Mike Weir (@mikedweir) predviđa:

Real-time content marketing će postati novi cilj dok firme se trude da učestvuju u konverzacijama umjesto da samo šalju sadržaj ljudima sa njihovog rasporeda.

 

Jesse Noyes (@noyesjesse) predviđa:

U 2013. organizacije su se uozbiljile po pitanju kreiranju sadržaja. U 2014 će se uozbiljiti oko širenja timova. Strukturiranje i zapošljavanje oko content marketinga i “sadržajnih operacija” bi će velika tema.

 

Heidi Sullivan (@hksully) predviđa:

U 2014. PR kao profesija neće više biti stožer unutar marketinga, nego potpuno integrisan u content marketing procese kao vlasnike priča tog brenda.

 

Domaći portali bilo koje vrste bi trebali napokon početi vrijednovati odlične autore tekstova i otpuštati loše. Odličan autor će kreativnost pokazati pri kreiranju naslova, znanje u kraćenju informacija i inovativnost u izradi video priloga. Domaće tržište je odličan pokazatelj šta može uraditi jedan kvalitetan one-(wo)man-show, pogledajte primjerice www.namirnice.ba ili nekih od jako uspješnih blogova na temu turizma. Trenutno je tanka nit između one-man-show portala i portala iza kojih stoje redakcije, ničija pozicija na tržištu nije sigurna, takmičenje je tek počelo. Na domaćem tržištu 2014. godina bi mogla biti (iako lično sumnjam) u kojoj će propasti neki print mediji ili se skroz prešaltati na online izdanje.

Ali jedno je sigurno, svaka firma bi u ovoj godini trebala iznaći content menadžera, koji po opisu posla može biti i social media menadžer ili čak još i community menadžer, ali svakako da će ozbiljne firme shvatiti da SVE TO ne može stići neka eksterna firma, ma koliko god vi nju plaćali, nego je potrebno interno imati nekoga ko se tim intenzivno bavi. Naravno to se ne može odnositi na firme koje ni blizu ne razumiju moderne tokove i kojima eksterne firme rade odličan posao, na spram onoga koji bi radio neko iz uže rodbine. Uz to svjedočimo konačno sve većim budžetima za online oglašavanje na Balkanu, što svakako govori o tome da svijest o online “takmičenju” itekako raste.

Stoga skinite PDF sa svim citatima koji će vam izbistriti pogled i strategiju za ovu godinu i uključite content marketing u vašu svakodnevnicu:

 Download

 

 

Ostavite trag i recite svoje mišljenje ili pitajte slobodno ...