Email marketing i dalje potcjenjen 

Ne vrijedi pričati o email marketingu u pogledu šta on može značiti u ovoj godini, nego samo vrijedi prenjeti jednu jedinu poruku – ne potcjenjujte ovaj promotivni/prodjani kanal!no-spamNeprofesionalno je reći da email danas više vrijedi nego prije godinu dana ili obrnuto, jer email nije samo email, nego uz njega nužno ide još dosta podataka i okolnosti. Tako email koji ima ime i prezime mnogo više vrijedi nego samo puki email, ako uz to znamo još boravišnu lokaciju email korisnika, imamo veliku prednost. Ali segmentacija email-ova ide mnogo dublje, za jednu efektivnu kampanju recimo proizvoda za bebe, potrebno je dodatno znati da li je email korisnik muško ili žensko, ako je žensko da li ima djete i ako ima djete, koliko je tj. trebaju li mu pelene. Naravno do takvih email lista je teško doći i zato jedan email koji ima sve te podatke vrijedi mnogo više (do 100 puta više) nego puka email adresa. A cijelo vrijeme dok pričamo o emailovima naravno podrazumjevamo da su to aktivne email adrese, a neka zastarjela lista.

Kako doći do relevantnih emailova?

Email liste koje će vam pouzdano generisati interes tj. prodaju ne možete kupiti! To zapamtite. Na domaćem tržištu mnogi nude spamanje na velike količine domaćih emailova. Pored toga što je to ilegalno, jer korisnik emaila nije dao svoje dopuštenje da prima takve emailove, to je većinom pucanje u prazno, a ponekad lov u gomili, što narodna izreka kaže “i čorava koka zrno ubode“.

Emailove ćete dobiti kroz vaš sadržaj tj. content marketing, prvenstveno kroz vaš blog, onda newsletter, a potom i Facebook fanove. Na blogu možete dijeliti sadržaj koji mogu skinuti samo oni koji se upišu na listu ili newsletter, a također na Facebook-u uz određene aplikacije kao razna takmičenja, možete dobiti emailove od učesnika. Bitno je da pri svakom tom upisu, tražite dopuštenje. Facebook sam izbaci popup prozor i naglašava korisniku ako će učestvovati u takmičenju, da otkriva određene informacije, između ostalog i svoj email.

opt-in

Dok van Facebooka trebate koristiti tzv. OPT-IN proces, što podrazumjeva da korisnik se upiše u listu te na taj način dobije email, koji treba otvortiti i kliknuti na link da potvrdi vlasništvno nad email adresom i na taj način podari prava da mu šaljete emailove. Ispod bilo kojeg emaila koji mu pošaljete, morate ostaviti vidnu mogućnost da se korisnik ispiše sa liste, ukoliko to želi.

Vaš community je rudnik zlata

zlatni emailJedno je imati community, a sasvim nešto drugo je imati email od svakog člana vašeg communitya i uz to znati ime, prezime, mjesto boravka i još par relevantnih podataka za vašu nišu. Međutim email nije tu samo da vi profitirate od njega, to ćete svakako na kraju krajeva, ako vaš odnos sa vašim članovima bude fer. Nego email treba da služi kao stalni kanal za poklone, nagrađujte redovne čitaoce, a još više nagradite kupce. Tako stvarate brend i jasnu sliku o vama, kao nekome ko ne samo da uzima, nego i daje.

Kako to automatizirati?

Ima mnoštvo načina kako to sve automatizirati, o nekoliko njih ću zasigurno snimiti video prilog. Za početak je bitno da znate da je tu teško proći besplatno, već skladno veličini liste i plaćate. Dakle za upis u listu preporučujem servis www.aweber.com, gdje ćete putem OPT-IN procesa upisati nekoga na listu i ako je potrebno poslati mu nagradu koju za to dobija. Uz to možete naštimati seriju emailova koju dobija nakon nekoliko dana nakon što se upiše.

Tu listu onda importujete u mailing sistem kao www.mailchimp.com i šaljete newslettere. Zašto odvajati? Zato što upravo aweber upis radi mnogo bolje, dok mailchimp radi izvrsno slanje i daje bolju statistiku. Često mailchimp nije ni potreban, ali mailovi koji se kroz njega šalju rijetko kada zaglave u SPAM-u ako se držite određenih pravila za ocjenjivanje kvaliteta emaila.

Želite više saznati o email marketingu?

Upišite se u našu listu, vidite kako to izgleda pa ćemo uskoro mi vas naučiti kako se to na uspješan način radi. A to je izuzetno bitno, jer conversion rate kroz email marketing i dalje ima vodeću poziciju na spram svim putevima konverzije. 😉

 

 

Ostavite trag i recite svoje mišljenje ili pitajte slobodno ...