Kvalitet vs. kvantitet lajkova 

Kao i mnoge stvari unutar firme, rad zaduženog/e za socijalne medije se vrijednuje po kriterijima koje definiše nadležni ili često sam direktor firme. Nažalost ta definicija je često veoma prosta – više lajkova na Facebooku. Direktor je ponosan jer ih ima više nego druga firma i tu staje njegovo razumjevanje socijalnih medija. Naravno govorimo o klasičnim balkanskim firmama, gdje takva postavka stvari važi čak i među najvećim firmama. Zadatak zaduženog je tako više nego pojednostavljen i brzo dosegljiv, tako da isti može, ukoliko želi, ostatak vremena provesti čekajući kraj radnog vremena.

Konverzija kao ultimativno mjerilo

officeshoes srbija fanpageSvaka firma nešto prodaje, bili to proizvodi ili usluge. Svojim Facebook korisnicima uvijek može ponuditi poseban kupon ili drugi način da ostvare popust ili dodatnu vrijednost. Stime da je nužno da se to ne odnosi na specifičan proizvod. U tom slučaju možete izmjeriti koliko zapravo vaših sopstvenih fanova su zapravo vaši kupci, a koliko su samo simpatizeri ili u najgorem slučaju botovi.

Uspješnost Facebook Ad kampanje ili oglasa na tuđem fanpage-u također vrijedi samo mjeriti po konverzijama. Ono što ljude zabrinjava nakon što se konverzije izmjere, jeste da su one često izuzetno male, u odnosu na brojnost publike.

Šta je sa followerima i interakcijama?

Follower više vrijedi od lajkera!? Izmjerite koji bolje konvertuju pa sami sebi odgovorite. Statusima, slikama i običnim video snimcima možemo suditi po interakcijama, ali tekst, slika ili video oglas zapravo pokazuju pravu vrijednost. Dug je put da se od lajkera napravi kupac, a često je teško od kupca napraviti lajkera.

Nazad na početak

Dakle, prije svega trebamo od kupaca napraviti fanove našeg fanpage-a. Tu veliku prednost imaju web shopovi, ali i offline shopovi mogu kroz offline nagradne igre legalno skupiti emailove, a prije svega imena i prezimena svojih kupaca. Iste onda mogu putem emaila pozvati da lajkaju fanpage. Možete čak određen sadržaj na web stranici firme zaključati lajkom pa tako lajk bude nagrađen nečim ukoliko klikne. To ne smije biti ključni sadržaj niti prinuđivanje, neko samo stimulans. Neko ko je već lajkovao, ne vidi poziv i nagradu.

facebook_akcija

Potom možete dati popust svojim fanovima, da generišu personalizirani QR code i na kasi pokažu i tako dobiju popust ili nešto gratis prilikom slijedeće kupovine. Ne ograničavajte popust na proizvod niti poklon visinom kupovine, cilj je samo da vidite koliko fanova zapravo kupuje. Nakon toga možete raditi specifične akcije pa opet segmentirati fanove, na recimo kupovno jače ili slabije. Na ljubitelje po vrstama robe itd.

Kada to uspijete i zapravo unutar vaše ciljne grupe identifikujete kupce po određenim kriterijima, možete ići u “lov” na takve fanove po srodnim fanpage-ovima. Nemojte direkt ih slati na web stranicu ili shop, nego prvo ih učinite fanom.

Primjer u brojkama

Jedan prehrambeni lanac ima 300.000 lajkova, drugi prehrambeni lanac koji je aktivan samo u jednoj regiji samo 20.000 lajkova. Oba lanca pokrenu akciju sa 5% popustom za narednu kupovinu, za to moraju generisati vaučer koji na kraju se sastoji od šest slova i brojeva koje kasirerka može ukucati pri naplati kao popust. Unutar sedam dana, prvi lanac je generisao 30.000 vaučera, a realizirano je 5.000 vaučera. Drugi lanac je generisao 5000 vaučera i realizirao 2000. Koji fanpage vrijedi više?

Prvi lanac ima interakcijsku stopu od 10%, drugi lanac 16,6%. Stopa konverzije (CR) prvog lanca je 1,66%, a drugog lanca 10%. Dakle manji lanac ima bolji fanpage, iako ima skoro 10 puta manje lajkova. Ko će sa tim napraviti veći promet tj. zaradu ovisi individualno od fanova i na kraju to zapravo predstavlja pravu vrijednost. Međutim drugi lanac ima bolji potencija za segmentirane ponude, dok prvi lanac ima više popularistički tip fanpage-a.

Social media CR primjer

Od kupca do fan-a, od ciljne grupe do kupca

Dakle svakom kupcu u najmanju ruku stavite do znanja da postoji vaš fanpage, a u potrazi za kupcima – tražite fanpage-ove koji imaju fanove koji odgovaraju vašoj ciljnoj grupi i tamo se oglašavajte. Nakon što definišete osobine najvrijednijih kupaca unutar vaše ciljne grupe koji su već vaši fanovi, onda plaćajte Facebook oglase da ciljate na one koji još nisu vaši fanovi. Redovno mjerite CR vaših fanova, tako da imate realne pokazatelje da li se fanpage popravio ili pokvario.

 

 

Ostavite trag i recite svoje mišljenje ili pitajte slobodno ...